Ontdek Duffel

Fort Duffel

Het spoorwegfort van Duffel werd eind negentiende eeuw gebouwd om de spoorlijn Brussel-Antwerpen te verdedigen. Het fort is onderdeel van de buitenste fortengordel rond Antwerpen. Nu vindt u in het fort een belevingstentoonstelling en een brasserie. Vrijwillige fortgidsen leiden je graag rond doorheen het fort tijdens hun maandelijkse ronleidingen. Groepen kunnen een rondleiding boeken op een tijdstip naar keuze.

Kasteelruïne Ter Elst

De oorsprong van kasteelruïne Ter Elst gaat terug tot in de verre middeleeuwen. In de 15de eeuw werd het uitgebouwd tot een prachtig slot. Regelmatig verbleven er hoge gasten, zoals Margaretha van York en Filips De Schone. Vanaf de 17de eeuw was het in gebruik als pastorie. In 1799 werd het kasteel door de Franse bezetter aangeslagen en verkocht. Ruim zeventig jaar later kreeg het domein een industriële bestemming. Tot de Eerste Wereldoorlog was er een steenbakkerij actief. Na zware beschadigingen in 1914, takelde het kasteel verder af.

In 1972 kocht de gemeente de kasteelruïne aan. In 2020 nam Kempens Landschap het beheer op om de broodnodige restauratie op gang te trekken. In mei 2021 werd architectenbureau Erfgoed & Visie aangesteld om de restauratie van de kasteelruïne Ter Elst aan de Nete voor te bereiden. Dit architectenbureau realiseerde in Duffel al de restauratie van het spoorwegfort en Cinema Plaza. Hiermee wordt de volgende stap gezet om de ruïne te herstellen en als eventlocatie te gebruiken. Het monument is beschermd.