Het Predikheren

Als je naar Mechelen komt, mag een bezoek aan de mooiste bibliotheek van het land niet ontbreken. Het Predikheren is een dynamische culturele hotspot van Mechelen en is gelegen in de gebouwen van een voormalig klooster.

Het is een barok klooster met kerk, gebouwd tussen 1650 en 1735, met een bewogen geschiedenis. De Mechelse Predikheren werden in 1796 verdreven uit hun klooster door de Franse bezetter. Het door de overheid in beslag genomen complex kreeg vervolgens uiteenlopende militaire bestemmingen, zoals een kazerne, een wapendepot en een militair hospitaal.

35 jaar lang stond het prachtige klooster te verkommeren tot er in 2010 door Stad Mechelen beslist werd om er de stadsbibliotheek in onder te brengen. Het klooster werd tussen 2011 en 2019 volledig gerestaureerd. De restaurantie van de bijhorende kerk is trouwens nog steeds aan de gang en zal in 2024 klaar zijn. Het Predikheren is net zoals den Ouwen Dok een beschermd monument en won in 2020 de onroerendergfoedprijs en de publieksprijs. Het Predikheren huisvest ook lunchbar Barbib en sterrenrestaurant Tinelle.