Ontdek Bornem

Historie

Bornem is een landelijke plaats dat bewoond is sinds de prehistorie. Breng tijdens uw verblijf in Bornem een bezoek aan de verschillende 17e-eeuwse kunstvoorwerpen, waaronder de abdij uit 1287. Bezoek daarnaast het Kasteel van Bornem, ook wel bekend als Kasteel de Marnix de Sainte Aldegondede.

Kasteel de Marnix de Sainte Aldegondede

Het kasteel ligt aan de Oude Schelde, een zijarm van de Schelde die in de 13e eeuw is afgesneden van de rivier. Het staat op de oude fundamenten van een burcht uit de 10e of 11e eeuw, die bescherming moest bieden tegen de invallen van de Noormannen.

Vervallen en door Spanjaarden leeggeplunderd tijdens de Geuzenoorlogen werd het Land van Bornem in 1587 verkocht aan de Spaanse edelman Pedro Coloma. Hij behoorde tot de rijkste Spaanse adel, en liet het kasteel herbouwen. Pedro Coloma stierf op 27 december 1621 en werd in Bornem begraven. Pedro's kleinzoon Jean-François Coloma werd de eerste graaf van Bornem.

Het domein is sinds 1773 in het bezit van de familie De Marnix, waarvan sommige leden sinds 24 april 1881 ook de naam "de Sainte-Aldegonde" voeren. De huidige kasteelheer kreeg in april 2013 een prijs voor zijn inzet voor het behoud van het kasteel van de Koninklijke Vereniging der Historische Woonsteden en Tuinen van België.

Kasteel d’Ursel

Loop door de mooie landschapstuin in het park, daag uzelf uit met de escape game door het kasteel of neem deel aan de rondleiding en luister naar het verhaal van de (artistieke) bewoners.

Kinderboerderij Barelhoeve

Kinderboerderij Barelhoeve is ideaal voor een dagje uit samen met het ganse gezin. U kan er vrij tussen de dieren wandelen en genieten van de rust van de prachtige natuur.

Airworld

Hét indoor funpark voor jong en oud! Een inflatable park, peuterspeeltuin, sport arena en VR experience verspreid over de verschillende continenten zorgen voor een onvergetelijke ontdekkingsreis. Doe je het liever wat kalmer aan? Dan kan je volop komen genieten van lekkere gerechten en een verfrissend drankje in de bar.