Ontdek Sint-Katelijne-Waver

De Wintertuin

Misschien heb je wel al eens gehoord van de Ursulinen uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver, een zusterorde in de buurt van Mechelen. Enkele eeuwen geleden besloten zij om het pas gestichte België te verrijken met degelijk onderwijs, en zoals dat in die tijd ging was het vooral de gegoede klasse die onderwezen wilde worden. Om zowel de binnenlandse als buitenlandse gasten thuis te laten voelen, zorgden de nonnen ervoor dat hier kosten noch moeite werden gespaard. Het resultaat? Een uitzonderlijk mooie school die tot op de dag van vandaag in gebruik is. 

Rode wandelroute Hondsbossen

De Hondsbossen zijn wat er over is van het Waverwoud, ooit een wildernis van heide en veen. Omdat de grond op sommige plaatsen onvruchtbaar en moeilijk te bewerken was, werden grote delen van het bos intact gelaten. U kunt dus nog steeds dit prachtige natuurlandschap met zijn fascinerende biodiversiteit bewonderen. Bovendien zijn de wandelpaden van Sint-Katelijne-Waver het hele jaar open!

't Grom

't Grom is een museum, opgebouwd rond de thema's groenten, gezonde voeding en tuinbouwerfgoed. Gelegen in Sint-Katelijne-Waver, is het museum gevestigd in de Midzeelhoeve, een gerenoveerde achttiende-eeuwse beschermde langgevelhoeve met schuren en tuinen die ooit behoorde aan de Abdij Roosendael. Het museum is een 'doe-museum': tijdens rondleidingen worden bezoekers geïnformeerd en actief betrokken in de tentoonstellingen.

Sinds 2006 combineert het museum educatie, activiteiten, rondleidingen en kookworkshops waarbij het doen centraal staat. Leerlingen gaan onder begeleiding aan de slag en bereiden een gezond warme middagmaal. Het ervaringsleren buiten de klas zou sensibiliserend werken, leert kinderen en volwassenen samen te werken en doet hen ervaren dat groenten lekker zijn. Het museum doet hiervoor beroep op vrijwilligers.